English version

TigerVDR v2.2hUtolsó frissítés: 2015 áprilisA VDR (Video Disk Recorder) egy Linux alatt futó multimédiás alkalmazás. Régebben, amennyiben rendelkeztünk egy ún. Full Featured DVB kártyával (pl. Skystar 1 vagy Nexus-s) és egy egyszerű Pentium III-as PC-vel, akkor gépünkből a VDR segítségével egy nagyon sokoldalú Home Theater PC-t varázsolhattunk. 2013-ban a német Technotrend cég piacra dobta TT Premium HD S2-6400 nevű termékét, amely két darab DVB-S2 tuneren kívül hardveres h.264 dekóderrel is rendelkezett, így ennek segítségével egy gyengébb PC-ből is építhetünk full HD műholdvevőt. A VDR támogatja ezt a kártyát. A kártya csak egy szűk vásárlóréteget szolgált ki, ugyanakkor az ára is magas volt (kb. 250 Euró), emiatt gyártását leállították. Időközben azonban annyira elterjedtek a különböző hardveres h.264 dekóderek (Nvidia és AMD grafikus kártyák, de különböző SOC platformok is), hogy gyakorlatilag egy bármilyen mai modern eszköz (PC, tablet, notebook, telefon, de akár egy Raspberry Pi jellegű ún. Single Board Computer is) gond nélkül lejátssza a full HD tartalmakat. A VDR és néhány plugin segítségével egy otthoni szerver-kliens architektúrát alakíthatunk ki, amely jellemzően a következő összetevőkből áll:

- szerver oldalon egy (akár konzol, tehát megjelenítő és perifériák nélküli) tetszőleges számítógép, lehetőleg minél alacsonyabb fogyasztással. Nem a teljesítmény az elsődleges szempont, hanem a meghízhatóság és a lehetőleg szünetmentes táppal biztosított üzemeltetés. A szerverbe szükséges legalább egy, de lehetőleg több DVB kártya, igényeinknek és a helyi infrastruktúrának megfelelően ez lehet kábeles (DVB-C), földfelszíni (DVB-T(2)) vagy műholdas (DVB-S2) és ezek kombinációja. Minél több tunerünk van, annál több klienst tudunk egymástól függetlenül kiszolgálni, illetve párhuzamosan több felvételt készíteni. Amennyiben USB-s DVB vevőink vannak, a szerver lehet akár egy nagyobb teljesítményű SBC vagy egy régebbi laptop is, több sikeres projektről olvastam, amelyek szerver oldalon HummingBoard-ot vagy akár Banana Pi-t használnak. Figyelembe kell venni azonban, hogy több (pl. 4) tuner esetén nem árt egy picit erősebb hardver, főleg, ha szerverünk a VDR backend mellett egyéb feladatokat is ellát (NAS, web, FTP szerver, stb.). Jó alternatíva lehet egy modern CPU onboard alaplap, mint például egy Asrock Q2900M , amely már megfelelő teljesítményt nyújt, bővíthető (3x PCI-E foglalat) és alacsony a fogyasztása. Nem árt, ha szerverünkben gigabites hálózati kártya van, és ha nagy mennyiségű felvételt tervezünk készíteni nem árt 1 vagy 2 nagy merevlemez sem (1 óra SD felvétel mérete 1-2GB, ugyanennyi HD felvétel akár 5-7GB is lehet).

- kliens oldalon többféle megoldás is létezik. Ha a kliensünkön is a natív VDR kezelőfelületet szeretnénk használni, akkor a legjobb megoldás valamilyen linuxot futtató PC/laptop vagy egy Raspberry Pi. Amennyiben az XBMC (Kodi) a barátunk, akkor a kliens lehet egy tablet, telefon vagy bármilyen készülék és az azon futó XBMC-t kiszolgálja a VDR szerverünk. Továbbá létezik egy Smart TV kiterjesztés is a VDR-hez, melynek segítségével Samsung okos tévén is nézhetjük kedvenc csatornáinkat és felvételeinket VDR-ről mindenféle egyéb hardver nélkül.

A jelenlegi konfigurációm (2011 - napjainkig, folyamatos változás alatt):

Szerver (VDR szerver, web, FTP, samba szerver):

Kliens 1:

Raspberry Pi 2 Model B, 1GB RAM, Piface control and display modul (16x2 soros LCD kijelző, 8 gomb, IR vevő), távirányító, 8GB SSD, 42" Sharp Full HD LED TV HDMI CEC-en vezérelve (ki-bekapcsolás RPi-ről), szoftver: Raspbian, VDR 2.2.0, rpihddevice plugin

Kliens 2:

Raspberry Pi Model B, 512 MB RAM, IR vevő, távirányító, 22" Asus Full HD LED monitor, szoftver: Raspbian, VDR 2.2.0, rpihddevice plugin

Kliens 3:

Raspberry Pi Model A, 256 MB RAM, IR vevő, külső hőmérő, távirányító, 14" CRT tv (analóg kimeneten), szoftver: Raspbian, VDR 2.2.0, rpihddevice plugin


Egy korábbi konfigurációm (még stand-alone tehát önálló konfigurációban, nem külön szerverrel és klienssel, kb. 2007 - 2011, bizonyos alkatrészei a mai napig használatban különböző projektekben):


Ezen a konfiguráción készült képeim:


Az első vdr konfigurációm (2005 okt – 2007 ápr, a DVB kártya a mai napig használatban egy másik projektben, immár 12. éve!):


Hasznos linkek:

© F ü l e y . I s t v á n . 2 0 0 6 – 2 0 1 5